Study Guide Justice System

Topics: Criminal law, Jury, Grand jury Pages: 142 (31311 words) Published: April 3, 2015
CHAPTER 1
Historical Development of Law and the Justice System
Chapter 1 Multiple Choice
1. Which of the below is an orientation goal of the justice system? a. Protection of individual rights
b. Fairness
c. Efficiency
d. Preventing crime
Answer: a
Objective: Describe the public order (crime control) and individual rights (due process) perspectives of criminal justice and how criminal procedure balances the two. Page number: 3
Level: Basic
2. Which of the following is a pragmatic goal of the justice system? a. Protection of individual rights
b. Fairness
c. Efficiency
d. Preventing crime
Answer: d
Objective: Describe the public order (crime control) and individual rights (due process) perspectives of criminal justice and how criminal procedure balances the two. Page number: 4
Level: Basic
3. Our system of justice is based on the _____________ process. a. Adversarial
b. Innocence
c. Guilt
d. Group
Answer: a
Objective: Describe the public order (crime control) and individual rights (due process) perspectives of criminal justice and how criminal procedure balances the two. Page number: 6
Level: Basic
4. One of the first-known attempts to establish a written code of conduct was the: a. Magna Carta.
b. Bill of Rights.
c. Code of Hammurabi.
d. English Judicial Code.
Answer: c

1

Objective: Summarize the history and legal foundations of criminal procedure. Page number: 7
Level: Basic
5. Which of the below statements is or are correct regarding common law? a. Common law originated from a written set of regulations.
b. Common law was further enlarged by legislative enactments. c. Common law was not used by the colonists as guidelines for conduct. d. All of the above statements are correct.
Answer: b
Objective: Summarize the Constitutional basis for criminal procedure. Page number: 9
Level: Basic
6. Today, the criminal law of the states on a written set of regulations that is largely the result of:
a. Common law.
b. Judicial decisions.
c. Legislative action.
d. History.
Answer: c
Objective: Summarize the Constitutional basis for criminal procedure. Page number: 9
Level: Basic
7. The least serious category of crime is:
a. Treason.
b. A felony.
c. An infraction.
d. A misdemeanor.
Answer: c
Objective: Define terms related to the introduction of criminal procedure. Page number: 12
Level: Basic
8. The Magna Carta:
a. Guaranteed the right to a trial by a jury of twelve (12) citizens. b. Established the grand jury system.
c. Was a Roman document used to govern England.
d. Was the forerunner of the right to due process.
Answer: d
Objective: Summarize the history and legal foundations of criminal procedure. Page number: 14
Level: Basic
9. Trial by ordeal:

2

a. Refers to any trial with at least two (2) lawyers.
b. Was a trial to determine how much punishment should be imposed. c. Was a trial requiring the convicted person to perform some physical feat. d. All of the above answers are correct.
Answer: c
Objective: Define terms related to the introduction of criminal procedure. Page number: 16
Level: Basic
10. Venue is:
a. The geographical area in which a case is heard.
b. The court which will hear the appeal.
c. The court that had jurisdiction to decline the case.
d. A term used to indicate the desire for a trial by jury.
Answer: a
Objective: Define terms related to the introduction of criminal procedure. Page number: 34
Level: Basic
11. The accusatory jury system:
a. Was a component of English law.
b. Was incorporated into the Magna Carta .
c. Both of the above
d. None of the above
Answer: c
Objective: Summarize the history and legal foundations of criminal procedure. Page number: 19
Level: Basic
12. Which of the below is an orientation goal of the justice system? a. Protection of Individual Rights
b. Fairness
c. Efficiency
d. Preventing crime
Answer: a
Objective: Describe the public order (crime control) and individual rights (due process)...

Citations: The rule, first announced in Weeks v. U.S. (1914), 232 U.S. 383, applied to limit actions of the
federal government.
5. This was established in Katz v. U.S. (1967), 389 U.S. 347.
See Illinois v. Gates (1983), 462 U.S. 213.
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • Criminal Justice Study Guide Essay
  • ocean systems study guide Essay
  • Study guide Essay
  • Study Guide for Law and Justice Essay
  • Crime and the Criminal Justice System Essay
  • Lymphatic System Study Guide Essay
  • Nervous System Study Guide Essay
  • Skeletal System Study Guide Essay

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free